top of page
Search
  • Writer's pictureAnna - Onnenkeksi

Onnenkeksien historia

Tutkijoiden mukaan keksien todennäköinen syntymäpaikka on Japani. Japanilaisissa lähteissä on merkkejä keksien valmistuksesta vuosikymmeniä ennen niiden saapumista Yhdysvaltoihin. Japanissa kekseistä on käytetty useita eri nimiä, kuten tsujiura senbei, omikuji senbei ja suzu senbei. Vastaavia keskejä myydään edelleen leipomoissa esimerkiksi Kiotossa.


Onnenkeksit yhdistetään nykyisin etenkin kiinalaisiin ravintoloihin etenkin Yhdysvalloissa. Keksit eivät kuitenkaan ole lähtöisin Kiinasta. Kiinassa onnenkeksit ovat edelleen lähes tuntemattomia.

Nykyisen kaltaisen maailmanlaajuisen maineensa onnenkeksit saivat kuitenkin Yhdysvalloissa. Onnenkeksien saapuminen Yhdysvaltoihin ei ole täysin selvä. Keksejä Yhdysvalloissa alettiin tarjoilla 1900-luvun alkupuolella ennen toista maailmansotaa. Monet eri japanilaiset ja kiinalaiset tahot ovat väittäneet olevansa keksien ensimmäisiä valmistajia. Suurin osa tarinoista liittyy japanilaisten siirtolaisten omistamiin ravintoloihin.

Monet yrittäjät uskoivat tuolloin, että japanilaisen keittiön tuotteet myisivät kiinalaisia huonommin Yhdysvalloissa. Jossain vaiheessa kiinalaiset yrittäjät omaksuivat onnenkeksien valmistuksen omissa ravintoloissaan.


Keksit leimattiin mahdollisesti kokonaan kiinalaisiksi, kun Yhdysvaltojen japanilaistaustaiset asukkaat internoitiin maailmansodan puhjettua ja monet japanilaiset ravintolat maan länsirannikolla sulkivat ovensa.


Toinen maailmasota vaikutti myös onnenkeksien leviämiseen Kaliforniasta. Monet sotilaat olivat asioineet kalifornialaisissa kiinalaisissa ravintoloissa Tyynenmeren rintamalla palvellessaan. Sodan jälkeen he palasivat koteihinsa muualla maassa ja kyselivät kalifornialaisten keksien perään kotiseutujensa kiinalaisissa ravintoloissa.


Teksti referoitu Wikpedian artikkelista Onnenkeksiin liittyen, artikkelissa viitattiin useisiin eri lähteisiin.


Anna/Onnenkeksi Oy Happy Cookies Fotune Cookie Ltd0 comments

Comments


bottom of page