top of page
Search
  • Writer's pictureAnna - Onnenkeksi

Kiehtova noitapaikkakunta Ruovesi


Näsijärvi - Ruovesi
Hotelli Lierasta avautuu näkymä Näsijärvelle 8.5.2020

Ruovesi sijaitsee n. 70 km päässä Tampereelta Pirkanmaan maakunnassa. Asukkaita siellä on reilut 4000, mutta pienestä koostaan huolimatta Ruoveden keskustaa voi pitää kesäaikana ”pirun” vilkkaana. Noituus on osa Ruoveden historiaa ja viimeisin noituudesta kuolemaan tuomittu roviopoltto on tapahtunut Ruovedellä 1643. Kyseinen kuolemaan tuomittu oli Antti Lieroinen (tai Liera) ja myös hänen isäänsä pidettiin noitana. Lieroista voisi nykyajan termein kuvata selvännäkijäksi, jonka uskottiin pystyvän selvittämään mm. varkauksia ja hän teki selvitystyötään maksua vastaan.


Lieroinen tuomittiin kuolemaan noituudella surmaamisesta, huoruudesta ja murhapoltosta. Hovioikeus oli erityisen kiinnostunut Lieroisen apunaan käyttämästä hengestä, joka oli Lieroisen mukaan peräisin Jumalasta. Kansanperinteen mukaan hänet poltettiin roviolla Ruoveden Lieransaaressa.


Noitakäräjät järjestään vuosittain RuovedelläNoidaksi Noitakäräjille
Olisinko noitana kesällä 2021 Ruovedellä?

Ruoveden kovin juttu onkin Noitakäräjät, joita on järjestetty jo 1970-luvulta lähtien. Korona-tilanteen takia Noitakäräjät kattavine ohjelmineen siirtyvät pääosin heinäkuulle 2021. Allekirjoittanut on suunnitellut menevänsä noidaksi Ruovedelle kesällä 2021; musta tukka, vihreät silmät ja pitkä kieli ovatkin minulla jo omasta takaa. Kaiken lisäksi toinen nimeni on Valpuri, kuten sen Pirkkalan Ylöjärven kylästä olevan naidun naisen, jonka kanssa noidaksi tuomittu Lieroinen teki aviollista syntiä.


Yöpyminen Ruovedellä


Ruovedellä on muutamia yöpymismahdollisuuksia, itse suosittelen keskustassa sijaitsevaa seitsemän huoneen hotelli Lieraa, josta saa hyvää ja ystävällistä palvelua. Huoneista, saunasta ja parveketerasseilta avautuu näkymä Näsijärvelle. Mikäli ei olisi poikkeusaika, niin hotellin aamupala tarjoiltaisi kahvila Hopea Auringossa, mikä sijaitsee samassa kiinteistössä hotellin kanssa. Hopea Auringossa myydään ja tarjotaan mm. käsityöpalveluita.


Huoenpalvelu toimi Lierassa
Aamupala tarjoiltiin poikkeusaikana huoneisiin. Jääkaapissa oli jogurttia ym tykötarpeita. Kattaukseemme kuului luonnostaan Onnenkeksit!
Hotelli Lierassa yöpyvät saavatkin nyt itselleen Onnenkeksi-boxin vastaamalla kysymyslomakkeeseen ja Hopea Auringosta voi kuka vaan myös ostaa Onnenkeksi-boxin kotiin, lahjaksi tai tuliaiseksi.Paikkakunnalla on vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää; kaunis satama veneineen, laivaravintoloineen ja upeine terasseineen, Runebergin kesäasunto etc. mutta kirjoituksestani tulisi liian pitkä ja sitä kautta tylsä, jos lähtisin listaamaan niitä kaikkia tähän.


Pakko silti mainita vielä Ryövärinkuoppa, jossa kannattaa poiketa mennessä tai tullessa Ruovedelle (sijainti kantatie 66:n itäpuolella, 15 km Ruoveden keskustasta). Paikalliset kertoivat minulle, että erään uskomuksen mukaan ruovesiläiset ovat syntyjään Ryövärinkuopasta, mutta yleisesti alue on saanut nimensä entisaikojen maantierosvojen piilopaikasta. Nykyisin se on henkeäsalpaavan kaunis luonnonsuojelualue.

Jos jokin on varma, niin se että palaamme vielä tänä kesänä uudestaan Ruovedelle. Lämpimiä säitä odotellessa, nimimerkillä räntää sataa! Anna/OnnenkeksiHope Aurinko
Hopea Auringosta löytyy mm. kahvila- ja käsityöpalvelut


Runebergin kesäkoti
Runebergin kesäkoti

Hotelli Liera
Hotelli Lieran huoneet olivat, siistit, tilavat ja valoisat

Kahvila avaa ovensa taas kesäkuussa 2020
Kahvila avaa ovensa taas kesäkuussa 2020


Ryövärinkuopan pohjavettä
Ryövärinkuopan pohjavettä

0 comments

Kommentare


bottom of page